Pozivaju se svi koji zele da pomognu ovoj prezentaciji da uplate koliko su u mogucnosti na sledeci racun: Komercijalna banka AD  [  205 - 1001526333472 - 49  ]       Unapred zahvalan Kostolac.INFO TIM - Kostolac

Tanja-najlepše torte za najdraže dane - Domace torte po izboru ukrasene slagom, fondanom, figuricama, cokoladom ili u razlicitim oblicima. Povoljne cene. Za sve vrste slavlja, rodjendane, krstenja, slave, vencanja....063425532 ili pisite na taboo@alteko.net

      

Dešavanja u Kostolcu


Kostolac.INFO
Oglasite, reklamirajte, podelite informacija sa ostalima ...

[ukoliko imate neku vest koju želite da podelite sa ostalima pošaljite na nas mail webmaster_kostolac[et]yahoo.com]

 

 

 

 

Posetite moju galerijuVESTI

       

Dešavanja u Kostolcu


STOP CO YU
Oglasite, reklamirajte, podelite informacija sa ostalima ...

[ukoliko imate neku vest koju želite da podelite sa ostalima pošaljite na nas mail info@stop.co.yu]

 

  

 

  

Crkva Svetog Maksima Ispovednika Kostolac


 

 

 

 

U Kostolcu postoji Crkvena opština Novi Kostolac koja je u sastavu Eparhije braničevske. Crkvena opština Novi Kostolac obuhvata samo grad Kostolac i osnovana je administrativno 1994. godine. Episkop Eparhije braničevske je Njegovo Preosveštenstvo Episkop požarevačko-braničevski, gospodin Ignatije (Midić), a sedište je u Požarevcu.

           

 

 

Podaci o crkvi Svetog Maksima Ispovednika

            Kostolcu je ovo prva crkva. Njeni temelji postavljeni su jula 1999. godine, a osvećeni 12. septembra 1999. godine. Nakon malo duže pauze, 20. aprila 2001. nastavljeni su radovi na crkvi. Crkva je trikonhosna, srpsko-moravskog stila, urađena po projektu Radoslava Prokića, arhitekte iz Kragujevca. Krstovi na crkvi osvećeni su 22. decembra 2001. godine, a zvona 24. septembra 2004.g. Proces izgradnje crkve je još uvek u toku i zbog toga još nije bilo njeno svečano osvećenje.

O prazniku crkve

            Sveti Maksim Ispovednik se praznuje 3. februara, kada je i glavna slava crkve. Osim toga, proslavlja se i prenos moštiju Svetog Maksima Ispovednika, 26. avgusta. Ovo je prva parohijska crkva u SPC koja je posvećena Sv. Maksimu Ispovedniku. Maksim Ispovednik (581-662) je najverovatnije rođen u Carigradu, u plemićkoj porodici, i još u mladosti je zauzeo visoko mesto na dvoru vizantijskog cara Iraklija. Oko 615. godine napušta javne funkcije i postaje monah.  Zbog toga što je zastupao diofizitsku poziciju (da Hrist ima i čovečansku i božansku prirodu), u vreme kada je pravoslavna crkva zastupala monofizitizam, osuđen je kao jeretik, mučen i proteran u izgnanstvo, gde je ubrzo umro. Nedugo zatim, njegovo učenje je opravdano na Šestom vaseljenskom saboru u Carigradu i on je proglašen za sveca.

Liturgijski život parohije

            Paralelno sa procesom zidanja crkve formirao se i liturgijsko-parohijski život. Počev od Đurđevdana 2002. godine, u crkvi se redovno služe Svete Liturgije svake nedelje i praznika. Na inicijativu Crkvene opštine Novi Kostolac ustanovljena je slava Kostolca, 21. jula 2001. godine, na praznik Sv. Velikomučenika Prokopija, i ona počinje svečanom litijom kroz grad. Episkop braničevski g. Ignatije služio je Svetu Liturgiju sedam puta u ovoj crkvi. Na inicijativu Crkvene opštine, 2001. godine je po prvi put praznik Badnje večeri proslavljen kada mu je vreme – na Badnje veče, u crkvi i u porti, a ne na Božić u centru Kostolca u organizaciji ondašnje mesne zajednice, i je nastavljeno i sledećih godina, uz prisustvo velikog broja Kostolčana. Takođe, ustanovljena je kulturno-umetnička manifestacija „Dani Sv. Ćirila i Metodija“ – Kostolačka žiška, koja se praznije u maju i okuplja veliki broj značajnih srpskih pesnika, uz učešće lokalnih stvaralaca.  

Freskopis

            Značajno za crkvu Sv. Maksima Ispovednika je i njen freskopis. Nju je počeo da oslikava protojerej Stamatis Skliris iz Atine, 2006. godine. Otac Stamatis je jedan od najboljih ikonopisaca u pravoslavnom svetu. Naša crkva je prva parohijska crkva u SPC koju oslikava otac Stamatis. Do sada su oslikane oltarska apsida i severna pevnička apsida. I ove, 2010. godine, oktobra meseca, nastavlja se freskopis.

            Crkva Sv. Maksima Ispovednika je karakteristična i po autenitčnom mermernom ikonostasu koji je urađen po uzoru na ranohrišćanske i srednjovekovne ikonostase iz naših drevnih crkava. Izrada ikona za ikonostas je u toku. Crkva ima i krstionicu sa pravim „bazenom“ za pogruženje.

Ostali sadržaji u crkvi

            Pored izgradnje same crkve, formirala se i njena porta na temelju nekadašnjeg lokalnog gradskog smetlišta (lokalne deponije). Naime, na periferiji današnje porte bila su dva brežuljka formirana od nagomilanog smeća koje se tu taložilo dugi niz godina, jer su ljudi iz okolnih ulica tu odlagali svoj otpad. Decembra 2000. godine na inicijativu Crkvene opštine uklonjena su ta dva brežuljka i počelo je sa formiranjem zelene površine, travnjaka i sa osmišljavanjem porte. Danas je to prostor sa preko 150 različitih sadnica. U porti se nalazi parohijski dom koji je još u procesu izgradnje. Pored same crkve postoje prodavnica knjiga, sveća sa pomoćnom prostorijom, kao i letnjikovac za okupljanje narodi i praznične trpeze. U porti se nalazi i agifazma (fijala) – česma u duhu istih takvih srednjevekovnih manastirskih česmi, koja je posvećena Presvetoj Bogorodici. U jednom delu porte, na inicijativu Crkvene opštine, zasađene su 33 sadnice. Svaka sadnica je posvećena nekom živom ili upokojenom srpskom pesniku i piscu, tako da svoje sadnice imaju: Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Desanka Masimović, Vasko Popa, Stevan Raičković, Srboljub Mitić, a od živih: Dobrica Erić, Ana Dudaš, Raša Perić, Matija Bećković, Slobodan Rakitić, Rajko Petrov Nogo i drugi. Izdata je i zbirka njihovih pesama o voću - „Kostolački pesnički vrt“.

 Kulturni sadržaji

            Nekoliko episkopa SPC iz zemlje i inostranstva gostovalo je u Crkvi Sv. Maksima Espovednika. Osim toga, u crkvi su služili mnogi sveštenici iz drugih parohija i manastira. Održavala su se brojna predavanja u organizaciji crkve, a gosti su bili: akademici Vladeta Jerotić, Milosav Tešić, Dragan Nedeljković i Milovan Danojlić iz Pariza, pok. akademik Nikola Milošević, kao i tadašnji (2004) predsednik Grčke akademija nauka i umetnosti, Mitropolit pergamski g. Jovan Ziziulas. Crkva Sv. Maksima Ispovednika je u dobrim odnosima sa Televizijom Studio B koja je o freskopiscu ocu Stamatisu, o samom procesu zidanja, emitovala šest emisija.

Nadležni sveštenik

            Nadležni sveštenik crkve Sv. Maksima Ispovednika je Aleksandar Mihailović koji je ujedno i starešina i paroh novokostolački. Sveštenik Aleksandar je prvi paroh novoosnovane parohije i to od oktobra 1997. god. Rođen je 3.9.1968. g. u Prištini, završio Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu, stanuje u Požarevcu.

Dosadašnji donatori:

            Crkva je zidana uz pomoć donacija, najvećim delom PD „Termoelektrane i kopovi“ Kostolac, zatim Gradske mesne zajednice Kostolac (sada Gradske opštine Kostolac) i jednog dela stanovništva Kostolca. Osim njih, u prvom periodu pomogli su i manastiri Hilandar i Ostrog, Opština Požarevac, „Bambi“ i dr.

  

 

Brojac poseta

Copyright 2006-2016 ©  -  hosting  by RapidHoster.NET

Promene na sajtu - sreda, 18. maj 2016